Kaszubskie gotowanie - etap II

W dniu 26 kwietnia uczennice naszego gimnazjum - Ola Słodzińska i Ola Zbroś z klasy II uczestniczyły w drugim etapie „Regionalnego konkursu kulinarnego” . Tematem przewodnim była potrawa z drobiu. Dziewczęta przygotowały roladki z kurzej piersi nadziewane suszonymi owocami ( śliwki, morele, rodzynki) smażone na złoty kolor, podane z ryżem pod sosem słodko- kwaśnym na bazie rosołu. Dla pełnego smaku dołożyły konfiturę z borówek. Ponadto  podały wyśmienity rosół z lanymi kluseczkami. Ocenie podlegały wszystkie aspekty gotowania: organizacja stanowiska pracy, sposób przygotowania , zgodność z tradycją, prezentacja potrawy i oczywiście smak. Nasze uczennice we wszystkich kategoriach otrzymały wysokie wyniki. W efekcie zostały wyróżnione i zakwalifikowały się do wielkiego finału, którego tematem przewodnim będzie potrawa z ryby. Trzymamy kciuki!