Kaszubski konkurs kulinarny „Gòtùjemë pò kaszëbskù”
W piątek odbył się I etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego według przepisów tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Między sobą konkurowało 20 zespołów ze szkół gimnazjalnych powiatu słupskiego. Wśród nich nasz zespół w składzie Aleksandra Zbroś i Aleksandra Słodzińska z klasy II gimnazjum. Organizatorzy postawili przed nimi nie lada wyzwanie. W 90 minut ugotować przepyszne danie z ziemniaka. Nasze dziewczęta postawiły na proste, tradycyjne danie – tłuczone ziemniaki z boczkiem i cebulą podane z kurkami w sosie śmietanowym – dùkane bùlwë z kùrzajama w smiotanié. Poddany ocenie był pomysł dania, wykonanie, sposób podania, ale przede wszystkim smak dania. Do następnego etapu wyłonione zostały zwycięskie drużyny, o czym zdecydowało jury w składzie: Alfons Klepin, członek Zarządu Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Słupsku, dyrektor szkoły Małgorzata Iwańska oraz Karolina Keler, nauczycielka języka kaszubskiego w Słupsku. Danie zaprezentowane przez nasze uczennice, tak zasmakowało komisji, że uplasowały się na II miejscu. Jak podkreśliła p. Karolina Keller : „Bùlwë bëlë taczi jak ù mëmki”. Tym samym nasze uczennice zakwalifikowały się do II etapu konkursu, który zaplanowano na kwiecień. Wyzwaniem będzie potrawa z drobiu. Może ktoś się chce podzielić tradycyjnym, kaszubskim przepisem danie z drobiu? Kaszubska kuchnia jest na pewno warta promocji.