Przedszkolaki poznają tajniki zawodu kucharki oraz fryzjerki
W naszym przedszkolu odbyło się spotkanie dzieci z grupy „Zajączków i „Jeżyków”” z Panią kucharką naszego przedszkola. Rozmowy dotyczyły pracy pań przygotowujących posiłki. Pani Kasia zaprosiła dzieci do kuchni, by pokazać sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania posiłków.
Przedszkolaki w ramach zajęć o tematyce związanej z poznawaniem pracy ludzi wybrały się na wycieczkę do salonu fryzjerskiego. Nasi podopieczni mieli możliwość obejrzenia z bliska pracy fryzjerki, a także mogły zapoznać się z wyposażeniem zakładu fryzjerskiego.
Co słychać u zerówkowiczów?
"Zielono nam” zrobiło się 21.03. W poniedziałek Sowy i Wiewiórki śpiewały, rozmawiały o wiośnie, rozwiązywały wiosenne zagadki. Sami zrobiliśmy wiosenne plakietki, układaliśmy w grupach słowo WIOSNA z pojedynczych liter, kolorowaliśmy wiosenne mandale. Rozwijaliśmy naszą muzyczną wrażliwość i wyobraźnię improwizowanym tańcem do „wiosennej” muzyki. Na wiosenny deser było ognisko i kiełbaski. Witaj wiosno!
W piątek, 18.03. grupa Wiewiórek rozpoczęła przygotowania do świąt. Wspólnie z naszą wychowawczynią i mamą Julka zrobiliśmy wielkanocnego kurczaka oraz kogutkowy stroik wielkanocny. Spójrzcie, jak pięknie będą prezentować się na świątecznym stole.
Czwartek, 17.03. był dla nas, tj. Wiewiórek i Sówek, dniem pełnym wrażeń. Po wizycie w teatrze poszliśmy szukać wiosny w damnickiej kwiaciarni. Wcześniej odnaleźliśmy ją w śpiewie ptaków, kwitnącej leszczynie, przebiśniegach i pąkach drzew i krzewów, które tylko czekają, by uwolnić „uśpione w nich listki”. Pani Joasia opowiedziała nam o tym, co roślinom jest niezbędne do wzrostu. Mogliśmy z bliska obejrzeć i powąchać pierwiosnki – kwiaty „kluczyki”, które „otwierają” wiosnę.
Bezpieczny Pierwszy Dzień Wiosny
W dniu 21 marca nasi uczniowie witali przybycie wiosny. Mimo pochmurnej pogody atmosfera była "gorąca" dzięki wspólnemu pieczeniu kiełbasek przy ognisku, które zostały zakupione z konta Rady Rodziców. Przedszkolaki z najmłodszych grup wybrały się także na pierwszy wiosenny spacer w poszukiwaniu oznak wiosny. Podczas witania wiosny wszystkim uczniom szkoły oraz wychowankom przedszkola zostały przypomniane zasady bezpieczeństwa podczas spacerów oraz wycieczek.
Kiermasz palm wielkanocnych 19-20.03.2016r.
W dniach 19 - 20.03.2015r. pod kościołem w Damnicy jak co roku odbył się kiermasz palm wielkanocnych zorganizowany przez Radę Rodziców Zespołu Szkół w Damnicy, Samorząd Uczniowski i Klub Wolontariatu. Z kiermaszu zebraliśmy łącznie 1194 zł, z czego część kwoty została przeznaczona na zakup paczek wielkanocnych dla najbardziej potrzebujących dzieci.
Serdecznie dziękujemy rodzicom i uczniom za wkład i zaangażowanie w organizację kiermaszu oraz wykonanie palm, wszystkim mieszkańcom Gminy Damnica, przybyłym gościom oraz Księdzu Proboszczowi za wsparcie naszej inicjatywy.
(zdjęcia: Facebook Gmina Damnica)
Kaszubski konkurs kulinarny „Gòtùjemë pò kaszëbskù”
W piątek odbył się I etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego według przepisów tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Między sobą konkurowało 20 zespołów ze szkół gimnazjalnych powiatu słupskiego. Wśród nich nasz zespół w składzie Aleksandra Zbroś i Aleksandra Słodzińska z klasy II gimnazjum. Organizatorzy postawili przed nimi nie lada wyzwanie. W 90 minut ugotować przepyszne danie z ziemniaka. Nasze dziewczęta postawiły na proste, tradycyjne danie – tłuczone ziemniaki z boczkiem i cebulą podane z kurkami w sosie śmietanowym – dùkane bùlwë z kùrzajama w smiotanié. Poddany ocenie był pomysł dania, wykonanie, sposób podania, ale przede wszystkim smak dania. Do następnego etapu wyłonione zostały zwycięskie drużyny, o czym zdecydowało jury w składzie: Alfons Klepin, członek Zarządu Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Słupsku, dyrektor szkoły Małgorzata Iwańska oraz Karolina Keler, nauczycielka języka kaszubskiego w Słupsku. Danie zaprezentowane przez nasze uczennice, tak zasmakowało komisji, że uplasowały się na II miejscu. Jak podkreśliła p. Karolina Keller : „Bùlwë bëlë taczi jak ù mëmki”. Tym samym nasze uczennice zakwalifikowały się do II etapu konkursu, który zaplanowano na kwiecień. Wyzwaniem będzie potrawa z drobiu. Może ktoś się chce podzielić tradycyjnym, kaszubskim przepisem danie z drobiu? Kaszubska kuchnia jest na pewno warta promocji.