10 maja w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Ziemi, który rozpoczęliśmy spotkaniem z pszczelarzem, panem Krzysztofem Warkockim, który zapoznał uczniów z życiem pszczół. Spotkanie było bardzo interesujące, za co Dyrekcja szkoły serdecznie dziękuje panu Krzysztofowi.
Kolejnym etapem Dnia Ziemi była apel, który był kontynuacją tematu przewodniego tegorocznych obchodów Dnia Ziemi w naszej szkole dotyczących znaczenia i ochrony pszczół i innych owadów zapylających. Od wieków człowiek korzysta z efektów pracy pszczół czyli miodu, propolisu, pyłku kwiatowego oraz wosku. Jednak najważniejszą pracą jaką pszczoły i inne owady zapylające wykonują dla człowieka i całego środowiska naturalnego, jest zapylanie roślin. Poranna kawa, dżem malinowy, herbata z cytryną, sok jabłkowy, konfitury wiśniowe, jabłecznik, lody truskawkowe, powidła śliwkowe, a nawet kapuśniak, ogórkowa czy grochówka, to wszystko możemy mieć dzięki pracy pszczół i zapylaczy. Niestety od końca lat dziewięćdziesiątych pszczoły znikają z uli. Zmniejsza się także drastycznie liczba pszczelich rodzin, dramatycznie spada też liczba dzikich pszczół. Podczas apelu, którego częścią były: film o roli pszczół w przyrodzie, prezentacja o zagrożeniach i sposobach ochrony pszczół i zapylaczy oraz inscenizacja „Co by było gdyby nie było pszczół” uczniowie dowiedzieli się dlaczego i jak należy chronić owady zapylające. Obchodom Dnia Ziemi towarzyszyły: konkurs plastyczny „Pszczółki nasze przyjaciółki” i plastyczno-techniczny „Wesoła pszczoła”. Uczniowie klas starszych wykonali domki dla pszczół.